Sa invatam despre Leonardo

     Cartea “Leonardo”, de Michael White, se completeaza frumos cu fisierele audio ale lui Michael Gelb (”How to think like Leonardo da Vinci”). Ar putea fi rezumata printr-o fraza spusa la un moment dat de catre autor, care se referea la polivalenta lui Leonardo: “era pur si simplu prea talentat si prea energic pentru a fi ignorat sau dat la o parte prea multa vreme”.

Cred ca invatand despre el putem invata de la el! Lucrul acesta – bineinteles – nu ne poate fi decat deosebit de util. Mie personal, mi-au atras atentia urmatoarele aspecte pe care le consider deosebit de importante:

  • facea insemnari. Din cele 13000 de pagini cu insemnari – cat se apreciaza ca ar fi lasat in urma Leonardo – nu s-au mai pastrat decat aproximativ 7000. In insemnarile sale nu avea o ordine si folosea foarte mult desenele cat mai exacte cu putinta. Folosea metode de stratificare a continutului si o tehnica pe care acum o numim hypertext. Consider ca aceasta modalitate de a face insemnari ii stimula foarte mult creativitatea, favorizand in mod deosebit capacitatea de combinare a modelelor, ideilor, concluziilor desprinse din experimente etc. In zilele noastre, acest mod de a face insemnari a constituit izvorul de inspiratie pentru metoda de mind mapping a lui Tony Buzan (Michael Gelb spune asta).

  • era pasionat de domenii variate, in multe dintre ele atingand excelenta ca urmare a nenumaratelor sale observatii de o deosebita acuratete, a experimentelor ingenioase, a reflectiilor adanci si temeinice. Viziunea lui asupra vietii – in general – si asupra obiectului studiului – in particular – era una holistica; folosea cel putin trei perspective asupra obiectului studiului si studia cat se poate de bine relatiile dintre elementele componente. Acorda o atentie deosebita pentru detalii – trecea de la un detaliu la altul numai dupa se familiariza si dupa ce intelegea absolut tot ce putea sa inteleaga referitor la primul. Dintre domeniile in care si-a manifestat geniul fac parte: pictura, sculptura, optica (a fost deosebit de interesat de natura luminii si de comportamentul ei, aplicand concluziile sale in pictura si sculptura), muzica (Leonardo canta foarte bine la diferite instrumente muzicale si proiecta asemenea instrumente – unele ramanand doar in stadiu de schita), arhitectura, automatizare si inlocuirea muncii manuale, strategie militara, inginerie militara, filosofie, anatomie, astronomie, geodezie, zbor. Facea extrapolari, intr-un mod remarcabil, pe baza cunostintelor la care ajungea.

  • era deosebit de energic, obsedat de cautari si descoperiri, avea o sete de cunoastere rar intalnita. Alterna perioadele de munca intensa cu perioade de pauza si de cautari. Nu a avut limite in ceea ce priveste investigatia intelectuala: imaginatia lui libera si fina capacitate de intelegere patrundeau oriunde dorea. Era analitic si metodic.

  • poseda un vocabular deosebit de bogat. Isi nota cuvinte si insista mult asupra nuantelor acestora. Prefera sa nu inteleaga lucrurile mai degraba decat sa nu posede cuvintele necesare pentru a-si exprima gandurile in mod corespunzator.

  • era vegetarian, acorda o atentie deosebita igienei, cauta sa fie echilibrat.

  • era stangaci. Nu a fost corectat niciodata, desi acest lucru era considerat o anomalie pentru acele vremuri. Ceea ce nu am intalnit pana acum este faptul ca nu s-a insistat pe acest aspect in analiza operei lui Leonardo. Eu cred ca este elementul cheie care explica intr-o foarte mare masura geniul lui Leonardo.

  • atentie deosebita acordata studiului luminii si umbrei, atentie deosebita pentru culoarea corpurilor, distante, corpuri in repaus si in miscare, atentie speciala acordata sunetului, generarii si propagarii lui, precum si atentie acordata folosirii cuvantului. Toate acestea – care s-ar numi astazi “lucru cu submodalitatile”, la care se adauga fraza “Toate cunostintele noastre provin din ceea ce simtim” (Codex Trivulzianus) ma fac sa-l consider primul NLP practitioner al planetei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: